Keď zoznamovanie nie je úplne easy

Poviete si, že v modernej online dobe je zoznamovanie oveľa jednoduhšie, ako tomu bolo kedysi. Na jednej strane áno, na druhej strane - NIE. Prečo?

Ak by som sa pozrel do doby, kedy som sa zoznamoval ja so ženami, asi by som musel veľmi dlho premýšľať, aké som mal možnosti, pritom by som asi skončil aj veľmi rýchlo, pretože neexistoval žiaden Facebook, žiaden Tinder, žiadne iné zoznamky okrem takej tej bežnej - slovenskej - menom pokec. A keď už človek hľadal "spriaznenú dušu" cez internet, tak ho všetci hneď považovali za divného, že či si nevie nájsť niekoho normálne, niekde vonku.

Vzťahy z ulice

Skúsme sa nad tým zamyslieť. Ste na ulici a teda potrebujete nejako "zaujať", alebo sa nejako inak prihovoriť dáme, či žene, či dievčaťu. V mojom prípade ak sa musím vrátiť až tak dozadu, tak sa asi budeme rozprávať asi skôr o rovesníčkach, teda o dievčatách. Nechcem ich označovať ako potenciálne obete, aj keď niekedy som mal pocit, že je to asi jediné oslovenie, ktoré by si zaslúžili, pretože sa tvárili, ako keby som im snáď zničil celý život a boli teda obete. Ale ok, pokračujme teda. 

Je jedno, či je teda dotyčná na zástavke, alebo len tak niekam kráča, akékoľvek oslovenie cudzieho človeka na verejnosti, bol pre mňa osobne vždy neskutočný problém, pretože neviete, čo by ste vôbec riešili. Ak je to ešte napríklad na zástavke, tak sa môžete tváriť, že sa chcete spýtať, či náhodou už nešiel ten spoj, na ktorý by ste prípadne išiel, čím si ale v prípade, že by ste nadviazali na konverzáciu, si pri príchode jej spoju (ak nie je rovnaký ako ten váš, na ktorý ste sa pýtali), asi len ťažko povedali, že veď sa môžete zviesť spolu a pokračovať v konverzácii. 

Takže aj balenie niekde na zástavke je blbosť. Jediný "úspešný pokus", ktorý som pri balení na ulici mal, bol vo svojom finále aj úspešný a s dotyčnou som fakt aj začal "chodiť"... Išli sme vtedy s kamarátmi a ona išla s kamarátkami. Faktom v tomto prípade je, že keby idem sám, tak by som asi nespravil nič. Posilnený skupinovým egom som sa ale "ukázal" ako ten, čo nemá problém a nadviazal som komunikáciu na diaľku, po tom, ako sme sa v podstate vzájomne za sebou otočili, keď sme na ulici okolo seba všetci prešli. 

Bary a diskotéky

Asi najčastejší "lovný revír", kde sa fakt nedá písať o ničom inom ako o obetiach, pretože už len označenie lovného revíru hovorí za seba. Je jasné, že na diskotékach sa snažil získať každý asi každého, alebo neviem. V každom prípade, ja osobne som vždy bol skôr v ústraní a dlhšie som pozoroval okolie, aby som mal istotu, že moje "objekty záujmu" sú "dostupné" a nedostanem za rohom od nejakého nápadníka, či nebodaj partnera, jednu či dve cez papulu.

Musím sa priznať, nikdy som v podstate asi v podniku nikoho nezbalil, že by sa to ťahalo nejako dlhodobo. Výnimkou asi boli len stretávky, ktoré sme si dávali ako partia, kde už sme viacmenej každý o každom niečo vedeli a tak sme aj mali prehľad o tom, kto s kým chce, alebo chcel chodiť, takže sme si v podstate vedeli ustrážiť, či niekomu nelezieme do záhradky.

Z takejto stretávky sa mi tiež podarilo vstúpiť do vzťahu na ktorý mám veľmi krásne spomienky, hlavne na to, ako sme sa snažili už v tej dobe nejakým spôsobom osamostatniť a žiť spoločne v nejakom prenájme. Bola to pekná lekcia do života a zároveň aj skúsenosť, na ktorej človek zistí aké to v skutočnosti dokáže byť klamlivé, keď zrazu potrebujete obaja riešiť spoločne veľké výzvy a tak podobne. 

Ak by som mal ale zhodnotiť šance zbalenia niekoho v podniku za mojich čias, tak to teda fakt nebolo úplne easy. Aj keď, musím sa priznať, že keď som mal asi tak 17, tak sa mi podarilo v jednom nemenovanom podniku "zbaliť" staršiu ženu, ktorá už mala v podstate aj svoje dieťa a tak podobne, ale to sme vtedy akosi vôbec neriešili. Vo svojom finále sa vlastne celá vec odohrala len v jeden večer a naučil som sa pri tom veľmi veľa o tom, čo sa ženám páči a ak to môžem povedať otvorene, dovtedy som fakt nevedel, čo je to skutočné bozkávanie sa. Bola to krásna škola po ktorej som asi prešiel trošku do inej "ligy" a veľmi veľa dievčat od tej doby malo podlomené nohy po bozkávaní... Stáva sa.

Moderná doba a jej možnosti

Prejdime ale plynulo k dnešnej dobe, kedy tu máme sračkové aplikácie ako Badoo, Tinder, TikTok, dokonca niekto používa na zoznamovanie aj Instagram. To, či sa dá hovoriť o možnostiach hľadania vzťahu, je asi dosť pochybné až nemožné, pretože - ako všetci vieme - väčšina týchto zoznamovacích platforiem je považovaných skôr za one night stand stretávanie, nie dlhodobé budovanie vzťahu. Či to ale tak skutočne aj je? Či sa vôbec dá hovoriť o tom, aká je úspešnosť ľudí v zoznamkách ako je Tinder, Badoo a pod.? 

Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že aj z tých "matchov", ktoré som mal, sa v 90% nič neudialo a vo svojej podstate ani nedošlo k akejkoľvek "pickup line", ako sa to v zahraničí hovorí. Takže, suma sumárum môžem povedať, že úspešnosť bežného chlapa "uloviť" niečo v týchto zoznamkách je bližšia 1%, čo vo svojej podstate znamená 0,0 prd vo vetre.

Je jedno, či sa budeme baviť o aplikácii Tinder, alebo o "novinke" v podobe zoznamky na Facebook-u (keďže funguje na rovnakom princípe), realita je taká, že úspešnosť získania "lajku" alebo "super lajku" u mužov, je na tak nízkej úrovni, že vám tieto aplikácie nikdy neukážu niekoho, s kým by ste možno aj boli nejako kompatibilný. Je to smutné, ale je to tak. Opakom je napríklad profil pre ženy, kde asi o lajky nie je vôbec núdza, pretože muži swajpujú všetko doprava a to, čo považujú za top, rovno swajpnú hore. Ak nie, tak minimálne ja to tak robím, čím vlastne aj reálne získavam prehľad o tom, že tieto aplikácie vo svojej funkčnej podobe vôbec nefungujú a sú len požieračmi nemalých peňazí. Ak by mali mať biznis model postavený na tom, koľko ľudí sa matchne, tak skrachujú do mesiaca.