Platonické lásky? Cesta k podvádzaniu?

Keď si myslíte, že sa nič nedeje, ale vo svojej podstate sa možno aj niečo deje. Alebo nie?

Ani neviem presne spočítať, koľko krát som sa zapozeral na instagrame na nejakú fotografiu úplne neznámej cudzej ženy a predstavil som si, ako by asi tak pri mne vyzerala. Je to nevinné, alebo je to začiatok nejakého divného stredného veku?

Zatvorte oči a snívajte

Ok, som rád, že ste to nezobrali doslovne, pretože potom by ste asi dočítali, tak sa poďme vrhnúť aspoň na tú predstavu. Vo svojej samostatnej podstate sa nedeje nič, čo by bolo mimo akékoľvek chápanie. Muži - nech nám je koľko chce - si uvedomujú svoju sexualitu a čo je horšie, s rastúcim vekom - aj nejakú potrebu uisťovať sa, že ešte stále majú "lovecký" potenciál. Možno to znie trošku blbo a možno to znie presne tak, ako má, to nechcem riešiť. Jednoducho to tak je. Predstavujeme si rôzne veci, čo nám buď v živote chýbajú, alebo jednoducho sa snažíme dobehnúť niečo, čo sme pravdepodobne niekde premeškali.

Či si vezmeme príklad s kúpou nového "športového" automobilu (namiesto SUV-čka pre rodinu), čo sa dá považovať za rovnaký prejav ako výmena staršej ženy za mladšiu verziu... Tuším, že to znie ešte horšie ako tá prvá vec. No nevadí. Muži to proste robia, pretože si potrebujú akosi dokázať, že ešte stále sa im dá zbaliť niečo mladé. To, že to následne ľutujú, pretože nezvládajú nálady dnešných moderných dievčat, je už téma na iný príbeh či článok.

Opäť sa ale vráťme k podstate - k platonickým láskam.




Nová láska každý deň, týždeň, či mesiac

Nech chcem či nechcem, stáva sa to asi dosť často, ale jednoducho to tak je. Či je to na Instagrame, Facebook-u, kdekoľvek na ulici, pri spoznávaní nových kolegov (alebo kolegýň), proste sa človek tak nejako vždy namotá. Teda. Myslím tak nejako platonicky preletia nejaké sympatie a tak sa spustí ten lovecký mechanizmus, ktorý nás núti snažiť sa získať čo najviac. Dostať sa čo najďalej. Človek by si potom mohol myslieť, že už sa vo svojej podstate jedná o podvádzanie, pretože (niekedy) to môže prerásť niekam inam ako by sme chceli, hlavne ak zistíme, že opačná strana reaguje otvorene.

Iné to je v prípadoch, kedy si na instagrame nájdete nové feedy a platonicky sa zamilujete do predstavy. Ono je vo svojej podstate úplne jedno, či je to osoba, ktorá je od vás vzdialená na meter, alebo je na úplne inom kontinente, ako ste vy. Jednoducho viete, že existuje, páči sa vám jej úsmev, jej vyžarovanie, jej hlas. Ste úplne mimo a vôbec s ňou nemusíte ani komunikovať. Stačí vám, že je. Čo však v prípade, že to nie je žena, ktorá je vzdialená na stovky až tisícky kilometrov od vás a viete presne, kde ju môžete stretnúť? (A tu začína stalking.)...

Všetko má svoje hranice, ale...

Ako som napísal, aby sa z toho ošiaľu nestalo niečo horšie (stalking, alebo priamo nevera), treba si uvedomiť, že všetko má svoje medze. Hranice, ktoré by ste nemali nejako prekročiť. Môžete sa na seba usmievať, volať si, baviť sa aj o rôznych - možno aj intímnych veciach, ale nikdy by ste nemali zabúdať na to, že to je všetko čo môžete. Akonáhle to prejde do bodu, kde si začínate navzájom vymieňať rôzne fotografie, ktoré by sa už dali hodnotiť ako intímne, či skôr určené pre partnera, treba to buď zastaviť, alebo sa zamyslieť nad tým, či váš cieľ už nebol dosiahnutý - či lovec vo vás ešte chce ísť ďalej alebo nie. 

Aj keď píšem tieto riadky, premýšlam, či to píšem pre chlapov, alebo pre ženy, ale tak poďme k tomu hlavnému - pohľadu muža na takúto situáciu, ktorá sa pomaly ale isto stáva problematickou a treba ju "utnúť".

Alebo možno môžem za všetko ja,
podľa toho čo som počul,
ale to nie je isté.— Kurt Cobain —




Je nejakým spôsobom vôbec možné vyhnúť sa tomu, aby sa veci neskomplikovali? Existuje niekde nejaké pravidlo, ktoré povoľuje niečo ako nezáväzný lov, ktorý sa nekončí bolehlavom, alebo rozchodom? Odpoveď je - podržte sa - veľmi jednoduchá. Nie, neexistuje. Nik nikdy nenapísal žiadne pravidlá toho, ako by sa mali muži správať. Všetko sa vždy zvalí na evolúciu a na to, že muži boli primárne lovci, čo mali za úlohu sa množiť a zabezpečovať stravu rodine. Je to rovnako nechutné ako všetky ostatné veci, ale je to žiaľ tak. Všetko je o evolúcii a o tom, ako je naprogramované naše myslenie, naše správanie a v neposlednej rade, naše gény. 

Skončite s tým skôr, ako si ublížite

Ak niečo také robíte a myslíte si, že o nič nejde, že chcete byť chvíľu milovaná, obdivovaná, alebo sa chcete (muži) cítiť ako nepremožiteľný samci, čo ešte vedia loviť - stopnite to. Stopnite to skôr, ako si poseriete prípadný aktuálny vzťah čo máte.

Krása nie je vždy pravá, rovnako ako pravda nie je vždy krásna.— Gabriel Laub —