Som rád, že som sa narodil ako muž

Možno sa pousmejete, ale je to pravda. Síce mi to spôsobilo množstvo komplexov, ale som rád za svoje pohlavie.

Posledné týždne v médiách prebieha neskutočný rozruch o tom, ako si fínska premiérka dala veľký výstrih na fotenie pre magazín, ako sa k tomu postavili konzervatívci a "puritáni" a ako je to neskutočne nevhodné. Samozrejme, že sa to nemohlo zaobísť bez komentárov každého média, ako sú ženy v politike utláčané a ako je nespravodlivé, že mužov v politike nehodnotia podľa ich pupkov, krivých zubov, či nebodaj plešín. 

Odbornosť, sexepíl a konzervatizmus



Sanna Marinilla

O tom, že ženy sa nikdy nehodnotili podľa toho, čo majú v hlave, ale na dekolte, sa asi baviť nemusíme. Určite bude mať viacej preferencií menej erudovaná sexi poslankyňa ako stará bábrdla, ktorá má čo robiť, aby si ľudia nepomýlili jej prsia s jej kolenami. (NO offense, just reality.)

To, že hodnotu ženy alebo ak chcete, jej kvality, hodnotíme v prvom rade vizuálne, neberieme ako fakt, ale skôr ako zaužívaný systém, ktorý je v nás vštepený všetkými súťažami krás alá Miss Universe, Miss Globe a pod. Jednoducho a v skratke napísané, zo žien sa - či chceme alebo nie - stal konzumný tovar v podobe dokonalého makeupu, vlasov, spodného prádla a nejakých blúzok (najlepšie polopriehľadných). Nečudo, že potom ženy vystupujú tak, ako sme si ich naučili - provokatívne a sexy.

To, kde narážajú, sú práve tie konzervatívne vlny "odporu", ktoré si myslia, že ženy vo vysokých funkciách musia byť striktne prezentované ako silové zložky, najlepšie ako generál s niekoľkými vyznamenaniami na hrudi. Obliecť skafander a nedaj Boh, aby z toho vykuklo čo i len jedno umelé očko s nalepenými mihaľnicami, alebo nebodaj vytetované celé obočie.

Smutná realita je, že najčastejšie však ženy takto hodnotia muži, aj keď by ste čakali, že to budú práve tie žiarlivé staré bábrdle, že? Tu však vidím skôr problém v tom, že muži, čo takto hodnotia ženy v politickej sfére a nielen v nej, v nich vidia skôr objekt záujmu, ktorý je niekde úplne inde a odvádza ich to od "pozornosti", ktorú by mali venovať skôr téme. Ak si teda vezmeme príklad danej fínskej premiérky, ak má mať nejaký prejav, je viac ako isté, že si muži budú skôr všímať formu ako obsah.

Kopli si aj ženy

Čo mňa osobne však mrzí oveľa viac, je fakt, že si do premiérky "kopli" aj ženy. Kecy o údajnej dehonestácii jej práce však nepadli na tú správnu "úrodnú" pôdu. Dôvod je pritom úplne bežný a pre ženy priam vrodený - závisť. Milé dámy, je mi fakt lautr fuk, či sa na mňa naseriete, či ma budete hejtovať, je to proste tak. Sanna Marinilla je jednoducho sexi a vás môže aj potrhať, že mala "gule" na to, aby sa obliekla ako sa obliekla, pritom vôbec nešlo o to, aby robila rozruch, ale o to, aby odprezentovala šperk, ktorý na sebe mala. Veľmi nevhodný dekolt? Prečo?

Pozrime sa na ženy a ich zmýšľanie trošku bližšie. V prvom rade vidia, že zvolila veľmi elegantné sako, má pekný šperk, ktorý zasahuje pomerne hlboko. Mnoho žien by taký dekolt nevolilo, pretože by ich odradila - a to nepopriete - veľkosť jej dekoltu. Áno, len ťažko by sme tam hľadali niečo obrovské, čo u veľa žien vyvoláva rôzne komplexy akejsi menejcennosti a riešia to - ako vieme - plastickými operáciami, ktoré im do dekoltu pridajú nejaký ten objem. Sanna Marinilla očividne tento komplex nemá - veď prečo by aj mala mať. Je to vyrovnaná žena a touto fotografiou to len potvrdila, čím dáva ženám jasný signál, že nemajú riešiť až tak svoje "krivky" a že majú byť vyrovnané s tým, čo im príroda nadelila.

To, že celé jej vyžarovanie z danej fotografie je veľmi príjemné - odhliadnuc od dekoltu - asi písať netreba. To je to, čo ženám vadí najviac. Inteligentná žena, ktorá niečo dosiahla a nemá so sebou či svojím telom komplexy. To je ako keby ste ženám klepli po prstoch. Toľká odvaha na to, akú zastáva funkciu. Ako si to mohla dovoliť? A vlna hejtu je spustená, pritom sa ženy v politike bežne dehonestujú práve tým, ako "obrátia" svoj postoj, keď niekto urobí niečo v ich prospech.

Ženy a ich kolektív

Dôvod, prečo som rád, že som sa narodil ako muž je preto viac ako jasný. Nedokázal by som existovať ako žena v ženskom kolektíve. Pre mňa ako muža je celý ženský kolektív ako toxická skládka, kde neviete, kedy čo prdne, pretože - a to si dámy priznajte - každá na každú niečo vie, čo tá iná nevie. Stačí, aby jedna z kolektívu nebola na jednej akcii a už je témou práve tá, čo chýba. Zrazu sa spustí vlna informácií, ktoré iné nemali a tak podobne. Nasierate sa medzi sebou a na dlhé roky si nedokážete prísť na meno, pretože ste sa od inej kamarátky dozvedeli, že iná vaša spoločná kamarátka o vás zistila, že vaša kamarátka spala s jej ex a teraz vaším ex a tak ďalej. 

Často krát stačí, aby si jedna kúpila kabelku, ktorú ste spomínali a už si ju nekúpite, pretože už ju má tá mrcha, lebo ste povedali, že vám sa páči a tá mrcha ju nechce, pretože vy ste si ju nakoniec nekúpili a jej sa vlastne ani tak moc nepáči, ale dúfala, že budete spolu ladiť. 

Kým som to dopísal, tak ma asi 3x naplo, pretože nikde neexistuje viac faloše a pretvárok, ako v ženských kolektívoch. My - muži  - si veci povieme do ksichtu, pohádame sa, pomlátime, pošleme sa do .... po hodine sa spolu ožierame a ideme ďalej. 

A vy? 

Prestanete medzi sebou komunikovať a veríte, že si tá druhá domyslí, čo spravila zle. Žiadne náznaky, nič. Tá mrcha má vedieť, že si kúpila kabelku, čo ste chceli vy a vy chcete byť originál, takže už tú kabelku môže aj žrať na raňajky a večeru, vy ju už nechcete a nechcete vidieť ani tú kamarátku, za ktorú ste ešte včera dali ruku do ohňa a držali ste jej vlasy keď to prehnala s chlastom.

Vďaka Bohu za moje gule.