Vianočný hit s témou kopačiek

Každé Vianoce beží v rádiách, televízii, trhá a láme rekordy v prehraniach na Spotify či Youtube. 

Počúvame ho vo svojej podstate stále. Hit, ktorý hovorí o posledných Vianociach a aj napriek tomu jeho hlavnou myšlienkou je zlomené srdce a snaha vyhnúť sa tejto traume aj tento rok. 

Celkovo som sa tak pozastavoval nad tým, prečo sa niečo tak traumatické dokáže stať hitom každých Vianoc. V čom to vlastne je? Počúvajú ľudia len rolničkové pesničky alebo čo spravilo túto pesničku vianočným hitom?

POVŔTAJME SA V HISTÓRII

Písal sa rok 1984 a ja už som mal asi polovicu zubov niekde na ceste (nepodstatná info), tá podstatná je, že George Michael spolu s pesničkárom Andrew Ridgeleym spoločne sledovali v jedno popoludnie futbal, keď tu zrazu prišla inšpirácia. Vtedy 21 ročný Andrew, ktorý dovtedy napísal len samé veselé pesničky pre Wham!, odišiel do svojej detskej izby, kde zasadol za svoje klávesy aby neskôr prišiel s Last Christmas. Andrew sa pritom inšpiroval príbehom, ktorý mu kedysi hovoril jeden jeho priateľ o tom, ako zažil smutné sviatky keď zažil niečo úžastné.

Asi o tri dekády neskôr sa, z tejto jemne vtieravej melódie s vokálmi Georga Michaela, stala najhranejšia skladba vo Veľkej Británii. Aj napriek tomu však cítiť z textu melanchóliu a akúsi zranenosť romantika, keď spieva, "Povedz mi bejby, spoznávaš ma? Ja viem, že je to už rok, tak ma neprekvapuje, že nie."... 

Okrem toho príbehu sa však písal aj iný, ten, kde George Michael skoncoval s Wham! aj napriek nahrávaciemu kontraktu a začal sa naplno venovať svojmu kreatívnemu výstupu. Od synťákov až po sánky napísal, odohral a produkoval každú jednu notu z hitu Last Christmas.

Prečo ale až taký úspech?

Vianočný stromček, zábava, oslava Vianočných sviatkov v kruhu blízkych alebo priateľov. Zatiaľ, čo bežné rodiny trávia čas spolu, mládež sa chodí baviť na chaty a do hôr. Sen každého, kto - asi ako ja - o tom mohol v tom čase len snívať. Kým sa však tento hit vôbec dostal do našich rádií, to sme si ešte isto ďalšiu dekádu počkali. 

Faktom zostáva, že zvuk rolničiek, téma stavania a zdobenia vianočného stromčeku a zábava s priateľmi je to, čo vynieslo túto pesničku do neba, odkiaľ už asi len ťažko padne "na papuľku", aj keď je v podstate o rozchode a o tom, že niekto sa na tej párty stretol aj napriek zlomenému srdcu. 

Svet ide ďalej, však? Nebolo to ani prvý a - isto - ani posledný krát.