Vzťah, ktorý stojí za...

Neexistuje nič smutnejšie ako keď pomaly ale isto "krachuje" niekomu vzťah. A nič jednoduhšie, ako sa na to vysrať a ísť ďalej.

Vždy, keď čítam články, ktoré píšu o signáloch, kedy váš vzťah krachuje, alebo čo robiť, aby ste predišli krachu vzťahu, pozastavujem sa nad tým, že či to ľudia myslia vážne. Zamýšlam sa nad tým, či a čo vôbec ľudia chcú a či chcú alebo nechcú byť vo vzťahoch, keď im stále krachujú, kedy krachujú manželstvá a iné "inštitúcie".

Ak by som sa na veci pozeral skepticky, percentuálne vyjadrenie počtu krachnutých vzťahov je tak vysoké, že sú vzťahy len na dve veci a všetci vieme, ktoré myslím. Neplnia vôbec podstatu, ktorou sa kedysi inštitút manželstva a tak ďalej, vôbec "organizoval". Dnes ľudia žijú "nadivoko", deti si nerobia, pretože majú väčšiu mieru zodpovednosti za to, priniesť do tohto sveta nový život, keď majú stále dostatok problémov s tými vlastnými. Takže nefunguje ani pôrodnosť a ani vzťahy.

Za starých čias...

Povedzme si to, čo nikdy nechcete počuť, ale... Naši prarodičia nikdy neriešili to, či s niekým zostanú, alebo nie. Áno, boli a existovali rozvody, ale manželstvo muselo byť fakt extrémne rozvrátené a všetci sa na takéto rodiny pozerali ako na odpad spoločnosti, preto sa všetci snažili svoje vlastné problémy riešiť a vyriešiť ich. Často krát zostávali rozvrátené rodiny spolu a fungovali, no nikdy sa nerozviedli, alebo nešli úplne od seba, ako je to moderné dnes. V dobe, kedy máme internet, zoznamky a príležitostí na jednorázový sex všade dookola, akosi ľudia zabudli na hodnotu vzťahu ako takého.

Zabudlo sa už na to, že vzťah nie je o tom, či má niekto auto, veľké svaly, luxusný byt či dom. Vzťahy boli o ľuďoch, nie o materializme či o množstve vecí, ktoré ten či onen človek do toho vzťahu investoval. Kedysi si ľudia vážili jeden druhého navzájom a vôbec nemusel nikto nikomu nič dokazovať drahými šperkami, či inými darčekmi. To, že ho pohľadil, objal ho, dal mu pusu na dobrú noc a tým mu dal pocit, že je o neho postarané a že s ním je v "dobrom aj zlom", prevýšilo všetky ostatné materiálne potreby. 

Kedysi ľudia nemali na to, aby mohli míňať na hlúposti, ktoré nemali žiaden význam a nikomu nič nepriniesli. Dnes, keď si žijeme z úveru do úveru, nedbáme na to, čo koľko stojí a postavenie človeka je viac ako to, či je to úplný dement, alebo človek, čo by za vás položil aj život. Dnes je jedno, či máte krivé nohy, rozpadnutý chrup, sklenené oko... hlavné je, že máte balík peňazí a "láska" príde. A keď nepríde, tak kým tečie z kohútika, tak je to jedno. Prídu prvé problémy a ste predsa out, takže sa nemusíte vôbec starať.

Hodnoty, ktoré nekúpiš

Môžete sa na mňa za toto naštvať ako len chcete, ale nikdy si nekúpite to, aby sa na vás muž či chlap pozeral tak, že k vám bude cítiť úctu a pokoru, pokiaľ sa vy na neho nebude pozerať rovnako. Pokiaľ nepoznáte hodnoty jeden druhého, nikdy nebudete riešiť nič iné, ako svoje vlastné egá. Pokiaľ nepochopíte, že každý z vás má právo na názor a právo vyjadriť ho, potom budete vždy čeliť kríze. Vzťah nie je o mne, či o tebe. Vzťah nie je o možno, asi, alebo... Vzťah je a vždy bude o spoločnej ceste, spoločných cieľoch a teda aj o spoločných rozhodnutiach. Pokiaľ sa kdekoľvek na tejto ceste nájdete, že sa rozchádzate, sadnite si a premýšlajte. Je to cesta, ktorou chcete ísť sami, alebo spolu? Je to cesta, ktorú viete absolvovať spolu, alebo nie? Rozhodnutie je vždy na vás a ak máte zdravý vzťah, dokážete sa rozhodovať spoločne a ísť za cieľmi spoločne.

Už chápete, prečo ma vždy rozhodí, keď čítam, že čo sú signály, kedy vzťah ukončiť a kedy ešte stojí za to zaň bojovať? Nie? Odpoviem vám... Za každý vzťah treba bojovať, pretože práve teraz to môže byť "test" vašej partnerky či partnera, ktorý sa inšpiroval iným článkom a keď nezabojujete, partnera stratíte. To chcete?